Mikrovaltioon voi mahtua koko maailma

Tekstit: Anne Viljamaa

Perinteisten tasavaltojen ja monarkioiden rinnalle on alkanut syntyä uudenlaisia, yhteisiin päämääriin tähtäävien yksilöiden valtioita, joiden rajoja ei ole piirretty karttoihin. Ne tunnetaan mikrovaltioina.

Mikrovaltioita on maailmassa niin paljon ja niin erilaisia, että niiden jakaminen tarkasti rajattuihin määritelmämuotteihin ei onnistu. Kansainvälisesti tunnustettujen mikrovaldoiden kuten Monacon, Liechtensteinin, Singaporen, Hongkongin, Vatikaanin ja Bahamasaarten lisäksi maailmassa on vähemmän tunnettuja ja hyvinkin epäsovinnaisia pienvaltioita, jotka eivät vastaa yleistä käsitystä kansallisvaltiosta.

Joillakin tällaisilla mikrovaltioilla on hallinnassaan todellinen alue - esimerkkinä Sealand, jonka asukkaat elävät lähellä Britannian rannikkoa Pohjanmerellä sijaitsevalla entisellä ilmatorjuntaponttonilla.

OSA mikrovaltioista ei hyväksy minkäänlaisia rajakäsityksiä. Esimerkiksi taiteellisista lähtökohdista syntynyt NSK (Neue Slowenische Kunst) ilmoittaa ainoaksi "alueekseen" ajan - sen tiukemmin kansalaisten elinpiiriä ei haluta rajoittaa.

EIgaland-Vargalandin kuningaskunta puolestaan ymmärtää alueekseen valtioiden rajojen välissä sijaitsevat ei kenenkään maa -vyöhykkeet sekä aluevesien ulkopuolella olevat vesialueet. EIgaland-Vargaland pitääkin itseään maailman suurimpana valtiona.

Monilla mikrovaltioilla on oma lippu, postimerkit, passi ja kansallishymni - joillakin jopa valuutta. Johdossa on esimerkiksi kuningas tai prinssi, tai määräysvalta voi kuulua kaikille kansalaisille yhdessä.

PIENVALTIOIDEN perustamisella pyritään useimmiten luomaan todellinen uusi valtio, jolle myös halutaan muun maailman hyväksyntä. Joskus tuloksena on kuitenkin konflikteja naapureiden kanssa. Näin on käynyt esimerkiksi Ruotsissa sijaitsevassa Ladoniassa, joka on julistanut sodan Ruotsia vastaan. Ristiriitaisia tilanteita saattaa synnyttää myös mikrovaltioiden julistus vapaasta kansalaisuudesta Ladonia vastaanotti taannoin tuhansia turvapaikkahakemuksia esimerkiksi Pakistanista, Vietnamista ja Nigeriasta ihmisiltä, jotka pyrkivät pois köyhistä oloista. Ladonia selitti hakijoille näiden ymmärtäneen väärin mikrovaltion lähtökohdat.

Monet mikrovaltiot yrittävät yhdistää yksilön vapauden ja yhteisen hyvän - niin haastavalta kuin tehtävä tuntuukin. Vakavin päämäärin perustettujen mikrovaltioiden lisäksi on myös roolipelien synnyttämiä valtioita, jotka elävät pelkästään pelaajien mielikuvituksessa.

YKSI KOKO maailman alueekseen käsittävä mikrovaltio on vuonna 2001 perustettu Transnational Republic, joka ei varsinaisesti vastusta kansallisvaltioiden olemassaoloa. Sen mielestä on kuitenkin väärin, että kansallisvaltiot ajavat vain omien kansalaistensa hyvää, eivätkä samalla onnistu tekemään yksilöitä myös maailmanlaajuisesti hyödyttäviä päätöksiä.

-Yksi esimerkki tästä on Kioton ilmastosopimus, jota muun muassa Yhdysvallat ei omaa hyötyä tavoitellessaan ole hyväksynyt, perustajiin kuuluva saksalainen Georg Zoche mainitsee. Muun muassa ihmisoikeuksien puolesta ja sotarikoksia vastaan toimiva Transnational Republic uskoo sekä yksilön vapauteen että vastuuseen. Edustuksellinen demokratia ei Georg Zochen mukaan sovi kumpaankaan. Transnational Republicissa jokainen kansalainen saa edustaa itse itseään.

- Jokainen luo oman Transnational Republicin joko yksin tai yhdessä toisten kanssa. Sen kansalaisuuden on oltava avoin kaikille, ja asukas voi siirtyä vapaasti yhdestä Republicista toiseen, Georg Zoche selvittää. Maailmanlaajuisia asioita hoitamaan TR on perustamassa "kattojärjestön", United Transnational Republics ' in, jonka yhteistyökumppaniksi se haluaisi YK:n.

- Meillä ei ole valmista ideologiaa, jonka nimeen asukkaiden olisi vannottava. Kaikkien on ajateltava omilla aivoillaan. Sitä paitsi olemme vasta alussa - kyseessä on pitkäjänteinen projekti, australialainen Edwina Blush painottaa.Transnational Republicilla on oma valuutta payola, jonka arvo on sidottu euroon.

- Täyttä itsenäisyyttä ei voi olla ilman omaa rahaa, Georg Zoche perustelee.

HUOMENNA lauantaina maailmassa on jälleen yksi uusi mikrovaltio, kun itävaltalainen ryhmä Sabotage Communications perustaa State of Sabotagen (SoS) Helsingin Harakassa mikrovaltioiden ensimmäisessä huipputapaamisessa. Uutta valtiota symboloimaan saarelle pystytetään Alien-elokuvien hirviöiden luojana tunnetun HR Gigerin suunnittelema veistos. Sabotage-ryhmä syntyi kymmenisen vuotta sitten taiteellisen projektin ympärille, ja taide on yhä keskeisesti esillä sen julistaessa sanomaansa yksilön vapaudesta ja samalla yhteisöllisyydestä ilman rajoja.

Sabotage-valtion perustaja, itävaltalainen Robert Jelinek, ei pidä valtionsa nimeä negatiivisesti latautuneena.

- Se viittaa muutoksiin, joita ihmismielessä on tapahduttava - ei todellakaan esimerkiksi sabotaasi-iskuihin, hän painottaa. Jelinek puhuu ihmisten avoimesta verkostosta, joka pitää "rajoinaan" esimerkiksi tunteita, hetkiä ja aikaa. State of Sabotagea johtamaan ei valita kuningasta. Robert Jelinekin mukaan uuden valtion jokainen kansalainen voi itse mielessään asettaa kruunun omaan päähänsä.

metro
page 8
August 29th, 2003